Categorieën
Merkenrecht

Zelf je merk inschrijven

Voor een sterke bescherming is het verstandig om de naam of het logo van je product, dienst of bedrijf in te schrijven als merkrecht. Dan heb je meer mogelijkheden om op te treden tegen verwarrend gebruik of misbruik van jouw merk door bijvoorbeeld een concurrent. Daarnaast kan een inschrijving voorkomen dat een ander jouw merk registreert en een lastige situatie ontstaat.

Wat mij opvalt, is dat veel bedrijven voor hun merken gebruikmaken van een merkgemachtigde. Volgens actuele cijfers gebeurt dat in 60% van de aanvragen. Je kunt het inschrijven van je merk echter vergelijken met een belastingaangifte: een eenvoudige aangifte kun je ook prima zelf doen. De registratie verloopt via BOIP wanneer je het merk gebruikt in de Benelux. Wanneer je in verschillende andere Europese landen je merk gebruikt, dan kun je een Europees merk aanvragen bij het EUIPO. De kosten in de Benelux bedragen voor een eenvoudige registratie € 244 voor tien jaar. Een Europees merk is duurder en bedraagt € 850 voor tien jaar. Een merkgemachtigde zal daar bovenop zijn eigen tarieven in rekening brengen, die vaak enkele honderden euro’s bedragen. Door een eenvoudige aanvraag zelf te registeren voorkom je dergelijke aanvullende kosten.

Zelf inschrijven

Op de websites van BOIP en EUIPO staat het (online) registratieproces goed beschreven. Voor een eenvoudige registratie is het met name belangrijk om te controleren dat je merk onderscheidend en niet beschrijvend is. Daarnaast is het belangrijk om te controleren dat je merk nog niet is ingeschreven.

Beschrijvend

Een merk kan niet worden ingeschreven wanneer het merk beschrijvend is. Denk bijvoorbeeld aan bierkoerier voor een bezorgdienst voor pils of, minder evident: biomild voor yoghurt. In de richtsnoeren van EUIPO tref je uitgebreide informatie over wanneer een merk beschrijvend is.

Wanneer je een onderscheidend grafisch logo hebt van je beschrijvende naam, dan kan dit wel als beeldmerk worden geregistreerd. Het nadeel van het deponeren van het beeldmerk van een beschrijvende naam is dat alleen de vorm van het logo wordt beschermd. Een concurrent kan dan dus bijvoorbeeld de bierkoerier op de markt brengen met een ander grafisch logo.

Bestaat het merk al?

Daarnaast is het belangrijk om te controleren dat je merk niet al is ingeschreven. Via de website TMView kun je opzoeken of een merk al is ingeschreven. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar exacte overeenkomsten, maar ook naar vergelijkbare namen. Je kunt bijvoorbeeld ‘Koka Kola’ niet registreren als naam voor frisdrank. Via de ‘Fuzzy search’ optie onder ‘Advanced search’ kun je op de website van TMView breed zoeken naar vergelijkbare namen.

Om te kijken of er overlap bestaat moet je wel weten voor welke klasse(n) (de zgn. ‘Nice classes’) de bescherming wordt aangevraagd. Deze klassen geef je op in de aanvraag van je merk. Een merk is nooit allesomvattend en beschermt alleen de producten en diensten waarvoor het wordt gebruikt. Denk aan de voetbalclub, het schoonmaakmiddel en de brandblussers van Ajax. Dit zijn drie verschillende merken, in verschillende klassen en met verschillende eigenaren. In veel gevallen zal duidelijk zijn in welke klasse(n) je merk valt.

In het registratieproces van BOIP en EUIPO kun je opzoeken in welke klasse jouw merk valt. Het is niet nodig om een merk voor meer klassen aan te vragen dan waarvoor het wordt gebruikt. Wanneer het merk al is ingeschreven, is het slim om (voor zover mogelijk) een ander merk te kiezen.