Categorieën
Rechtspraak

E-books mogen niet worden doorverkocht

Gedownloade e-books mogen niet worden doorverkocht. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie vandaag bepaald in een zaak die uitgevers hadden aangespannen tegen Tom Kabinet.

Een auteur van een boek bepaalt wie zijn boek op de markt brengt. Zodra een boek op de markt is gebracht, mag het exemplaar wel vrij worden doorverkocht. Vandaag heeft de Europese rechter verduidelijkt dat dit geldt voor fysieke boeken, maar niet voor e-books. De rechtbank heeft bevestigd dat een consument het recht koopt om een e-boek gebruiken, maar dit hem niet het recht geeft om zijn e-book te verkopen.

Eerder oordeelde het Hof in de UsedSoft-uitspraak dat gebruikte software, onder specifieke voorwaarden, wel mag worden doorverkocht. Het Hof heeft bepaald dat e-books alleen geen software zijn. Volgens het Hof bestaat ook een groot verschil tussen het papieren boek en het e-book. Enige tijd heeft Tom Kabinet zelfs de lucratieve mogelijkheid aangeboden om geld te verdienen aan het verkopen van illegaal gedownloade e-books. Daarom is het goed dat er nu duidelijkheid bestaat.

Uiteindelijk heeft het uitgevers ruim vijf jaar gekost om duidelijkheid te krijgen, mede door verouderde wetgeving.

Disclaimer: Ik was, maar ben inmiddels niet meer betrokken bij de procedure.